Buzau

Buzau International Arts Festival

Buzau International Arts Festival

Detalii stire

Categorie
Stiri Cultura
Modificat
acum 3 ani si 6 zile
Vizualizari
1295

Voteaza & Distribuie

Prezentare stire

Astazi, 13 septembrie, se da startul celei de-a sasea editii a competitiei de film Buzau International Film Festival, ce va prezenta publicului patru sectiuni care insumeaza 36 de filme de scurtmetraj si lungmetraj (fictiune si documentar) din peste 18 tari. Filmele vor putea fi vazute zilnic, intre 13 si 17 septembrie, de la ora 16:00, in sala Teatrului George Ciprian din Buzau.

Filmele din competitia de lungmetraj sunt:

The Son / Fratele mai mare (R. Ines Tanovic, Bosnia Hertegovina – Croatia – Romania – Slovenia – Muntenegru, 2019, 1h 46m), drama propusa de Bosnia Hertegovina la cea de-a 92-a editie a premiilor Oscar si nominalizata la festivalul de film de la Sarajevo in 2019.

Sinopsis: Fiul adoptat Arman (18) are un caracter instabil si nu poate gasi pace in lupta pentru identitatea sa. Parintii si fratele sau mai mic, Dado (14), care s-a nascut dupa adoptia lui Arman, sufera din cauza nelinistii sale si a energiei enorme pe care o lasa sa iasa la suprafata in diferite moduri. Juca saraca, ia droguri, deturneza un tramvai si se indragosteste de Milica, o fata sarba din Sarajevo de Est. Adolescenta este dificila pentru ambii frati, dar este cel mai mic care este imperceptibil si din ce in ce mai atras intr-un cerc vicios de dependenta, din dorinta de a se autovalida si de nevoia de a fi la fel de cool ca fratele sau mai mare.

Mamonga (R. Stefan Malesevic, Serbia – Bosnia, 2019, 1h 32 m), nominalizat in 2019 la festivalurile de film de la Karlovy Vary si Marrakech.

Sinopsis: Jovana lucreaza in spatele tejghelei la o brutarie din micul oras in care locuieste impreuna cu tatal ei. Colegul ei oarecum timid, Marko, ar trebui sa urmeze urmele propriului tata si sa devina sofer de camion. insa evenimentele dintr-o noapte le schimba ambele vieti - regizorul sarb Stefan Malesevic debuteaza cu un triptic formal distinct, a carui structura narativa libera il provoaca pe spectator sa participe activ la asamblarea pieselor mozaicului.

In the Shadows / Umbre (R. Erdem Tepegoz, Turcia, 2020, 1h 30 m), castigator al premiului pentru Cel mai bun film la festivalul de film Antalya Golden Orange si al Premiului Special al Juriului la festivalul de film de la Moscova.

Sinopsis: intr-o distopie nedefinita in timp si spatiu, dominata de tehnologia primitiva, un grup de oameni este controlat de un sistem de supraveghere omniprezent. Cand unul dintre ei se imbolnaveste de o boala misterioasa, de teama sa-si piarda slujba, incearca sa ia legatura cu oficialii. Se ridica indoieli cu privire la structura in care lucreaza. Prin chestionarea sistemului, el cunoaste adancurile acestei structuri care este mai intunecata decat credea.

ISAAC (R. Jurgis Matulevičius, Lituania, 2019, 1h 44 m), film cu peste 15 nominalizari la festivaluri, printre care European Film Awards (EFA), Tallin Black Nights, Vilnius si Glasgow.

Sinopsis: Kaunas, Lituania, 1941, activistul lituanian Andrius Gluosnis il ucide pe evreul Isaac in masacrul din garajul Lietukio. La cativa ani dupa incident, Gluosnis este bantuit de vinovatie.

Leif in Concert Vol. 2 (R. Christian Klandt, Germania, 2019, 1h 52m), film ce a avut premiera la prestigiosul festival de la Varsovia si a facut un tur al unora dintre cele mai bune festivaluri din lume.

Sinopsis: O declaratie de dragoste fata de muzica si de acel bar de dupa colt pe care il stie toata lumea, acasa departe de casa, unde poti fi cine esti si unde nu exista distinctii de clasa;

Documentarele care pot fi vazute sunt: Sand Women / Femeile nisipului, (R. Agustín Domínguez, Spania, 2020, 1h10m), ce prezinta viata dura a 300 de femei ce traiesc in Tarrafal, pe insula Santiago (Cabo Verde), care extrag manual nisip de pe plajele apropiate, pentru a-si sustine familiile; A Pleasure, Comrades! / O placere, tovarasi! (R. José Filipe Costa, Portugalia, 2019, 1h 45m), ce duce spectatorii in 1975, anul de dupa Revolutia Garoafelor din Portugalia, cand multi straini vin sa ajute in cooperativele nou formate, dar parerile lor progresive asupra obiceiurilor si sexualitatii se ciocnesc in curand cu obiceiurile locale; We are Russia / Noi suntem Rusia (R. Alexandra Dalsbaek, Rusia, 2020, 1h 4m), arunca o privire in Moscova de inaintea alegerilor prezidentiale din 2018, unde un grup de tineri activisti si-au propus sa demonstreze ca schimbarea este posibila si se alatura opozitiei pentru a convinge oamenii sa nu voteze pentru Vladimir Putin; A portrait on the search for happiness / Un portret in cautarea fericirii (R. Benjamin Rost, Germania, 2020, 1h 13m), ce urmareste trei cautatori de diamante din Africa de Sud, pe urmele pietrei pretioase care le va schimba viitorul pentru totdeauna.

Printre scurtmetrajele din competitia din acest an se numara filme din 15 tari, inclusiv un calup de scurtmetraje ale unor regizori romani, care vor fi difuzate marti, 14 septembrie, de la ora 17:45.

Juriul sectiunilor de lungmetraj si film documentar ii reuneste pe producatorul de film grec George Kalomenopoulos, Valentina Iusuphojaev, director al CNC Republica Moldova si producator de film si pe criticul de film Alin Ludu Dumbrava iar cel de scurtmetraj si de film studentesc pe regizorul din Republica Moldova Dumitru Grosei, pe producatoarea de film

Laura Baron si pe bloggerul Mihai Vasilescu. Premiile vor fi decernate vineri, pe 17 septembrie.
Alte surprize pregatite de BUZZ IFF la cea de-a sasea editie sunt proiectiile din cadrul Cinemateca BUZZ IFF, cu filme romanesti de valoare, o proiectie Arhiva Activa UNATC, precum si o selectie de filme dintre cele realizate de studentii sau absolventii UNATC in ultimii ani si obisnuita sectiune BUZZ Women, care prezinta filme realizate de regizori femei. Proiectiile vor avea loc la Amfiteatrul din Parcul Tineretului din Buzau, incepand cu 20 septembrie.

in programul saptamanii la Buzau International Arts Festival se mai numara Cele doua Master Class-uri sustinute de regizorul Nae Caranfil (Scenariu de Film) si Artistul scenograf Arh. Mihnea Mihailescu (Scenografie de Film), precum si expozitia de Scenografie de Film si Elemente de Recuzita a aceluiasi Mihnea Mihailescu, colaborator al unora dintre cei mai cunoscuti regizori de la noi (Sergiu Nicolaescu, Nae Caranfil, Calin Netzer, Horatiu Malaele, Cristi Puiu, Dan Pita, Mircea Daneliuc etc.).

Programul saptamanal va fi anuntat pe site-ul biaf.ro si pe paginile de Facebook BUZZ IFF si Buzau International Arts Festival.
*****

Buzau International Film Festival (BUZZ IFF), aflat la cea de-a sasea editie in 2021, este un festival de film orientat pe cinematografia europeana, care cuprinde o competitie cu patru sectiuni: lungmetraj, documentar, scurtmetraj si film studentesc. BUZZ IFF este organizat de Asociatia Culturall, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei.

Anul acesta evenimentul se desfasoara in cadrul Buzau International Arts Festival este organizat de Asociatia CulturAll si Asociatia Bulevardul Culturii, in parteneriat cu Primaria Municipiului Buzau, Centrul Cultural Alexandru Marghiloman si Consiliul Judetean Buzau si este un eveniment cultural finantat de Ministerul Culturii.